Medio 2021 kwam voor de inwoners van Kollumerzwaag en omstreken als donderslag bij heldere hemel het bericht van een plotselinge sluiting van het consultatiebureau van de GGD in Kollumerzwaag.
Het bestuur van Plaatselijk Belang Kollumerzwaag heeft vervolgens veel vragen van inwoners gekregen over hoe een belangrijke voorziening in het dorp zomaar kan verdwijnen. Ook kwam de vraag naar voren of dit besluit van de GGD nog kan worden teruggedraaid.
Het Bestuur van Kollumerzwaag & Veenklooster heeft vervolgens opheldering gevraagd bij zowel GGD als gemeentebestuur over de achterliggende redenen. In de communicatie rond de sluiting is in 2021 in de media toegelicht dat het gebouw ‘de Rank’ te Kollumerzwaag niet zou kunnen voldoen aan de aangescherpte eisen in de Coronaperiode. Onvermeld bleef echter dat locatie van 'de Rank' in overleg met de gebouweigenaar prima Coronaproof was en is te maken.
Een nieuw concept van Onderwijs & Zorg biedt voor Kollumerzwaag en omstreken mogelijk in 2022 nieuwe kansen.
Argumenten om het consultatiebureau te sluiten
Mevrouw Wicherson – Schut, afdelingshoofd GGD Noord spreekt haar excuses uit naar de inwoners dat de GGD de indruk heeft gewekt dat de Coronamaatregelen de doorslag hebben gegeven om het consultatiebureau niet open te houden. Zij maakt duidelijk dat er andere redenen zijn voor definitieve sluiting van het consultatiebureau in het dorp. Kollumerzwaag en omstreken zijn namelijk gelegen in de directe invloedsfeer van Kollum en de Westereen. In consultatiebureaus van die beide dorpen is de afgelopen tijd geïnvesteerd in aanvullende voorzieningen. Daar kan men de klanten nu meer faciliteiten bieden. Ook liep het aantal klanten van het consultatiebureau in Kollumerzwaag de afgelopen tijd wat terug.
In het verleden zijn er in andere Friese dorpen al veel consultatiebureaus gesloten. In de visie van de GGD is het eigenlijk bijzonder dat het consultatiebureau voor Kollumerzwaag en omstreken zo lang open heeft kunnen blijven.
Voornemen in 2019
Achteraf is gebleken dat de GGD reeds vóór de coronaperiode plannen had voor sluiting van het consultatiebureau in Kollumerzwaag. In 2019 is hierover vanuit de GGD met een betrokken wethouder van de gemeente verkennend over gesproken. De plannen voor een eventuele sluiting waren in 2019 volgens mevrouw Wicherson – Schut echter nog zeer prematuur.
Versnelde sluiting in 2021 onomkeerbaar
Vanwege de Corona-maatregelen werd in 2020 het consultatiebureau in Kollumerzwaag tijdelijk gesloten. De ouders werden toen verwezen naar het consultatiebureau in Kollum. Medewerkers van de GGD in Kollum en de Westereen hebben in deze periode een klanttevredenheidsonderzoek gedaan naar de klanten uit Kollumerzwaag en omstreken. In het algemeen zijn daar positieve reacties op ontvangen.
Langer durende coronamaatregelen hebben de GGD in 2021 vervolgens doen besluiten het consultatiebureau in Kollumerzwaag versneld te sluiten. In een recente brief van het college aan de gemeenteraad is toegelicht dat niet de gemeente, maar de GGD verantwoordelijk is voor een zorgvuldig procesverloop. Dat erkent de GGD. Daarbij is op dat moment verzuimd Plaatselijk Belang Kollumerzwaag & Veenklooster te informeren over de sluiting. Mevrouw Wicherson – Schut heeft haar excuses aangeboden richting Plaatselijk Belang voor de verwarrende communicatie bij het sluitingsproces.
Het bestuur van Plaatselijk Belang Kollumerzwaag en Veenklooster vindt het een gemiste kans dat in de periode vóór sluiting geen onafhankelijk onderzoek is gedaan bij de klanten van de GGD van het consultatiebureau van Kollumerzwaag en omstreken. Tegelijkertijd is voor alle partijen duidelijk dat de sluiting van het consultatiebureau in Kollumerzwaag onomkeerbaar is geworden. De GGD geeft aan dat zij vanuit de consultatiebureaus in Kollum en De Westereen de ouders en kinderen in Kollumerzwaag, Veenklooster en omgeving ondersteunen.
Onderwijs & Zorg
In de brief aan de gemeenteraad stelt het college van burgemeester en wethouders dat Plaatselijk Belang opkomt voor de belangen van de inwoners (citaat:). ‘Plaatselijk Belang wijst in haar bezwaar tegen de sluiting van het consultatiebureau o.a. op het grote belang van opvoedkundige ondersteuning voor ouders en kinderen met name in Kollumerzwaag’
Daarnaast zal de GGD, samen met de gemeente, met voorrang kijken naar de mogelijkheden voor opvoedkundige ondersteuning op de plaatselijke basisschool De Stapstien in Kollumerzwaag. Dit in het kader van het project Onderwijs & Zorg vanuit de gemeente, waar de GGD ook bij betrokken is. Nu het consultatiebureau in het dorp niet terugkeert, is afgesproken hier gezamenlijk op in te zetten.’
Christelijke basisschool De Stapstien is één van de grootste basisscholen in de gemeente Noardeast-Fryslân. De school valt onder de scholenkoepel Arlanta en kan hier met steun van het schoolbestuur mogelijk op inspelen. Het bestuur van Plaatselijk Belang Kollumerzwaag & Veenklooster heeft geen inhoudelijke bemoeienis met het voorbereiden van een project Onderwijs & Zorg op de lokale basisschool. Plaatselijk Belang houdt over de voortgang de komende tijd wel de vinger aan de pols bij het Stichtingsbestuur van Arlanta en de locatiedirecteur van De Stapstien.
Plaatselijk Belang hoopt in de komende tijd meer duidelijkheid van hun te verkrijgen over het daadwerkelijk opstarten van een project Onderwijs & Zorg in Kollumerzwaag later dit jaar. Wanneer hier meer duidelijkheid over ontstaat zal hierover via deze dorpskrant meer informatie volgen.