Pleidooi voor sociale woningbouw Kollumerzwaag of Lytse Hûskes
Plaatselijk Belang Kollumerzwaag & Veenklooster zet zich in voor woningbouw voor lage inkomens op de braakliggende terreinen aan de Bjirkehof en Kastanjehof in Kollumerzwaag.
Beide stukken grond zijn in eigendom van Woningcorporatie Thús Wonen. Thús Wonen heeft Kollumerzwaag in de wacht gezet voor de fase 2 sociale woningbouw, omdat men in de toekomst sociale woningbouw in een andere straat hier mee wenst te gaan combineren. Vanwege de grote vraag naar woningbouw ook voor de lage inkomens wil het bestuur van Plaatselijk Belang daar niet langer op wachten, omdat dit anders nog wel jaren kan duren.
Eerst heeft Plaatselijk Belang er vanwege de urgente woonvraag bij de directie van Thús Wonen op aangedrongen alsnog zo snel mogelijk de eerder beloofde fase 2 sociale huurwoningen te gaan bouwen. Daarmee kan de woningcorporatie in de visie van het dorp in gaan spelen op de grote vraag naar grondgebonden huurwoningen.
Toen de directie van Thús Wonen daar geen werk van wilde maken kwam het bestuur van Plaatselijk Belang met een alternatief plan. Dat ging over het idee om tijdelijk voor een periode van 15 jaar hier Lytse Hûskes of Tiny houses toe te staan. Ook dat initiatief heeft de directie van Thús Wonen als grondeigenaar van de hand gewezen, omdat de woningcorporatie de handen vrij wil houden voor een eigen invulling op een nog onbekend moment. Plaatselijk Belang heeft daarop het gehele vraagstuk om hier woningbouw mogelijk te maken voor lage inkomens dit najaar voorgelegd aan het gemeentebestuur. In de gemeenteraad is dit vraagstuk in de afgelopen tijd verkennend besproken.
Het gemeentebestuur kan namelijk afspraken gaan maken met de directie van Thús Wonen over spoedige woningbouw op deze terreinen voor lage inkomens en daar ook vlot een bestemmingsplan voor laten maken in samenwerking met de woningcorporatie. Het dorp hoopt dat er de komende tijd alsnog voortvarend werk wordt gemaakt van woningbouw op deze beide terreinen voor doelgroepen van lage inkomens. Dat kan in de vorm van sociale woningbouw, maar als dat te lang duurt eerst tijdelijk voor een periode van 15 jaar voor Lytse Hûskes. Nu een initiatief voor Lytse Hûskes niet op prijs wordt gesteld door Thús Wonen is het wachten op nieuwe sociale woningbouw. Wanneer hier woningbouw ontstaat voor mensen met lage inkomens blijft nog onzeker.
Hier kunt u kennis nemen van de briefwisseling tussen Plaatselijk Belang, Thús Wonen en ook het gemeentebestuur over deze beide braakliggende terreinen:
Brief van 9 juli aan Thús Wonen en Gemeente Noardeast-Fryslân
Brief van 9 augustus van Thús Wonen als reactie brief 9 juli
Brief van 8 oktober aan Thús Wonen en Gemeente Noardeast-Fryslân
Brief van 20 oktober van Thús Wonen als reactie brief 8 oktober
Persbericht van Plaatselijk Belang n.a.v. reactie Thús Wonen
Brief van 22 oktober aan het gemeentebestuur van Noardeast-Fryslân