Oplevering verkenning brandveiligheid Kollumerzwaag en Veenklooster
Op initiatief van Ondernemers Vereniging Kollumerzwaag (OVK) en Plaatselijk Belang Kollumerzwaag is verkennend onderzoek gedaan naar de brandveiligheid in Kollumerzwaag en Veenklooster.
Studenten Julian de Klerk en Lodewijk Bruning van hogeschool NHLStenden hebben op 30 april 2021 het rapport opgeleverd aan de voorzitters Joost Mulder van Ondernemers Vereniging Kollumerzwaag en Douwe Keegstra van Plaatselijk Belang Kollumerzwaag & Veenklooster.
De meeste branden in de omgeving zijn gelukkig niet al te groot. Toch is Kollumerzwaag in de afgelopen 10 jaar tweemaal opgeschikt door een grote brand. Als er een grotere brand uitbreekt dan is het belangrijk dat er voldoende bluswater in de omgeving beschikbaar is om de brand snel te kunnen bestrijden. Onderzoek elders maakt duidelijk dat bij 5 procent van de 450 gebouwbranden in de provincie naast leidingwater ander water uit bijvoorbeeld sloten of vijvers nodig is. Alleen bij zeer grote branden zal groot watertransport met grote slangen langs de weg onvermijdelijk zijn, maar dat vraagt vaak (te)veel tijd.
Dankzij een robuust waterleidingnetwerk van Vitens is er voor de meeste kleinere panden als woningen in Kollumerzwaag en Veenklooster voldoende bluswater beschikbaar, omdat op de brandkranen van deze waterleiding twee tankautospuiten van de brandweer kunnen worden aangesloten.
Bij grotere gebouwen is naast leidingwater als de brand groter wordt ook bluswater uit sloten of vijvers in de omgeving van belang. Dat oppervlaktewater is niet op alle plekken altijd voldoende beschikbaar. Ideeën voor meer water uit sloten of vijver(s) op niet al te grote afstand van clusters van grotere gebouwen zijn in het verkennend onderzoek beschreven.
Het is aan de veiligheidsregio met brandweer en onder meer de gemeente Noardeast-Fryslân om de komende tijd te bekijken of in deze verkenning aangereikte ideeën ingepast kunnen worden in een groter plaatje. Ondernemers Vereniging Kollumerzwaag en Plaatselijk Belang Kollumerzwaag & Veenklooster blijven hier aandacht voor vragen. Zo kan het idee voor een blusvijver nabij het bedrijventerrein de komende tijd mogelijk op haalbaarheid bekeken worden.
Lokale partners zien graag dat er door meer samenwerking tussen partijen de komende jaren kansen worden benut om meer oppervlaktewater bij de beide dorpen te realiseren. Herstel van een historische waterloop langs de Mûntsewei richting Veenklooster is een voorbeeld van een optie welke de komende tijd wellicht interessant kan zijn voor Wetterskip Fryslân in samenwerking met de gemeente Noardeast-Fryslân om in onderzoek te nemen. Daarmee kan mogelijk water van de Friese boezem vanuit de Strobosser Trekfeart veel dichter bij brinkdorp Veenklooster worden gebracht. Bij een ander gebouwcluster in Kollumerzwaag kan bekeken worden of de vijvers in de woonwijk Cedelshof beter geschikt te maken zijn als back-up voor meer bluswater.
Eerder is eind 2019 in de beide dorpen in samenwerking met de brandweer, veiligheidsregio en basisschool aandacht besteed aan brandpreventie. Dat project kan in overleg mogelijk om de paar jaar herhaald worden. Voorkomen van branden blijft immers van levensbelang. Goed werkende rookmelders zijn daarbij onmisbaar.
Lokaal hopen OVK en Plaatselijk Belang geen grote brand meer mee te maken. Voorkomen van brand moet hierbij steeds bij iedereen goed tussen de oren zitten. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat goed werkende rookmelders hierbij van levensbelang zijn. Mocht er onverhoopt toch een brand uitbreken dan zal er voldoende bluswater bij de hand moeten zijn voor de brandweer om de branden snel te kunnen bedwingen voordat soms karakteristieke of monumentale panden verloren gaan.
Voor wie hier nog meer over wil weten: het technisch rapport van de verkenning van de beide studenten in opdracht van Ondernemers Vereniging Kollumerzwaag en Plaatselijk Belang Kollumerzwaag & Veenklooster is op te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.