‘Leerlingen De Stapstien zaaien bloemen in Kollumersweach en Feankleaster’
Om leerlingen bewust te maken van het belang van natuur in eigen woonomgeving gaat er deze week op basisschool De Stapstien een project van start om bloemen te zaaien.
Kinderen van de groep 4 hebben voor alle leerlingen van de school een zakje gevuld met zaden van zonnebloemen en wildbloemmengsel. De zaden zijn beschikbaar gesteld door Mulder Agro en Plaatselijk Belang Kollumerzwaag & Veenklooster. Schooldirecteur Egbert Schilstra geeft aan dat de school enthousiast is over dit initiatief.
Volgens Joost Mulder is dit het moment voor de kinderen om thuis hun handen uit de mouwen te gaan steken en deze in grond te laten woelen. Iedereen is erg benieuwd wie er dit groeiseizoen de grootste zonnebloem weet te kweken. Dat kost een beetje moeite, maar met wat liefde en aandacht doet de natuur de rest. Bijzonder is straks te merken hoeveel groeikracht er uit de kleine zaden komt. Mogelijk is dan aan het eind van het seizoen eind augustus straks een leerling die een prijsje weet te winnen met de grootste zonnebloem. Daarover volgt later meer bericht.
In elk zakje zitten 5 zonnebloemzaden. Verder kan er voor 1 vierkante meter aan zaadjes van wildbloemen uit het zakje worden gehaald. Niet alle kinderen hebben thuis een tuin om zaadjes te planten. Het is ook mogelijk om de zaden buiten in bloembakken of grote bloempotten thuis of bij familie in het dorp in de tuin te planten. Zonnebloemen houden er van in de zon te staan en een beetje uit de wind. Soms hebben ze een beetje water nodig. Als ze erg groot worden dan kunnen ze soms wel een beetje houvast gebruiken met bijvoorbeeld een draad aan een paal. Dat is om omwaaien te voorkomen. Wildbloemen kunnen het beste op een mooie plek in de tuin in de zwarte grond worden gezaaid.
Het idee is dat de kinderen zo nu en dan met hun eigen zonnebloemen op de foto gaan. Dan kunnen ze goed zien hoe snel de bloemen groeien en hoe hoog deze worden. Via een link naar Facebookpagina Kollumerzwaag.nl mogen ouders foto’s hierover openbaar delen. Ook is het mogelijk dat ouders van leerlingen op een door hun zelf aan te maken besloten site foto’s van hun eigen groep onderling delen.
Beide dorpen liggen in een bijzonder en divers landschap zo beschrijft ook de dorpsvisie van Kollumersweach en Feankleaster ‘Ferbinend Foarút’. Met dit project kunnen volgens de voorzitter van Plaatselijk Belang Douwe Keegstra kinderen zich hier een beetje meer bewust van worden. Vanuit een gezonde bodem kunnen bloeiende bloemen straks insecten gaan trekken. Die insecten zijn belangrijk voor de natuur. Daarmee dragen we samen een steentje bij aan meer biodiversiteit en ook mooie bloemrijke dorpen in het fraaie landschap.