Doel van de bijeenkomst was om de omwonenden van Lichtpunt bij te praten over de plannen voor nieuwbouw, dit in verband met de brand van december 2017. 

Er waren tien omwonenden aanwezig, Douwe Keegstra was er namens Plaatselijk Belang. Lichtpunt werd vertegenwoordigd door Annie van Schepen, Reinder Veenstra (voorzitter) en Feike Kooistra (coördinator).

De coördinator gaf in het kort uitleg over wat de bedoeling was van de bijeenkomst. Ook vertelde hij in welk stadium het traject van nieuwbouw zich bevindt. De vergunningaanvraag is bij de gemeente ingediend. De Welstand heeft in beginsel ingestemd met het ontwerp, na een eerste ontwerp afgewezen te hebben. De bestemming blijft ongewijzigd namelijk ‘Maatschappelijk, bijzondere woonvorm’. Wat wel verandert is het aantal appartementen: van acht naar twintig verdeeld over twee woonblokken. Hierdoor zal er iets buiten het bestaande bouwvlak worden gebouwd.

Zodra de vergunning is verleend kan er worden begonnen met de aanbesteding. De verwachting is dat er niet eerder wordt gestart met de bouw dan najaar 2019.

Via een 3-D presentatie was goed te zien hoe het nieuwe gebouw eruit komt te zien. Er zal iets buiten het bestaande bouwvlak gebouwd gaan worden. De voorzitter legt het een en ander uit over de inrichting van de appartementen en beantwoordt vervolgens vragen van de aanwezigen.

Voor de buren is het aanzicht belangrijk. Waarom is gekozen voor deze vorm en wat is de achterliggende filosofie van de architect? De architect is niet aanwezig, een duidelijk antwoord kan dan ook niet worden gegeven. Als Lichtpunt staan we overigens achter het ontwerp en denken dat ook het prima past in het straatbeeld. Kunnen de mensen buiten zitten? Dat kan tussen de gebouwen in, daar komt een groenstrook met ruimte voor zitjes.

Er waren vragen over wat voor type cliënten worden opgevangen. De coördinator gaf aan dat er geen mensen worden opgevangen met zware psychiatrische problemen. Daar is Lichtpunt niet op toegerust. Daarnaast is er de verantwoordelijkheid naar medewerkers/vrijwilligers, medebewoners maar ook de buurt. Aan een opname gaat altijd een intake vooraf, waar nodig worden mensen gescreend.

T.a.v. alcohol en drugs geldt er een zero tolerance beleid. Is er sprake van verslaving dan dient men zich onder behandeling te stellen of wordt aangedrongen op opname in een kliniek.

Daarnaast zullen in de nieuwe woonvorm vooral mensen worden gehuisvest die doorstomen vanuit de opvangboerderij op Foarwei 111. Mensen die herhaaldelijk problemen veroorzaken zullen er dus niet komen. Mocht er zich onverhoopt een incident voordoen dan wordt hierop altijd adequaat gereageerd. In het uiterste geval volgt gedwongen uitzetting.

Een van de aanwezigen merkt op dat er nogal eens een politieauto op het erf van de opvangboerderij staat. Dit komt inderdaad voor, maar veelal gaat het om relatief lichte zaken. Meestal heeft de politie een aantal vragen waar ze dan even voor langs komen. Of staan er boetes open. In ieder geval zijn er geen bewoners betrokken (geweest) bij zware criminaliteit. De voorzitter merkt in dit verband op dat er in de 17 jaar dat hij in het bestuur zit er zich nooit ernstige incidenten met of tussen bewoners hebben voorgedaan.  

Er werd een vraag gesteld over parkeergelegenheid, die zal zeker moeten worden uitgebreid? De meeste bewoners hebben geen auto, ook kan gebruik worden gemaakt van de bestaande parkeergelegenheid bij de opvangboerderij en ontmoetingszaal. Met het optreden van  een groot koor op zondagmiddag kan er eens krapte zijn, maar dat beperkt zich tot een paar keer per jaar.

Een buurvrouw geeft aan Jan Visser en Erwin Nunes te zien als ‘gewone’ buren. Jan heeft te kennen gegeven terug te gaan zodra de nieuwbouw klaar is.

Een andere buurvrouw merkt op het fijn te vinden dat ze uitgenodigd waren voor de bijeenkomst.

De tekening van de nieuwbouw wordt op de site van Plaatselijk Belang geplaatst. Ook als er nieuwe ontwikkelingen zijn, zal hiervan melding worden gedaan op de site.

De coördinator bedankt een ieder voor diens aanwezigheid en belangstelling.